Azgard, menedék a világok között

Átkozottak menedéke, avagy ide fuss ha nincs hova...
 
HomeHome  Gy.I.K.Gy.I.K.  KeresésKeresés  TaglistaTaglista  CsoportokCsoportok  RegisztrációRegisztráció  BelépésBelépés  
Belépés
Felhasználónév:
Jelszó:
Automatikus bejelentkezés: 
:: Elfelejtettem a jelszavam!
Latest topics
» Lash hidden2
by Alec Nyrani Pént. Feb. 16, 2018 7:08 pm

» Gareth szd
by Alec Nyrani Kedd Jan. 23, 2018 7:35 pm

» Arman szd
by Alec Nyrani Vas. Jan. 07, 2018 3:21 am

» Keisuke szd
by Alec Nyrani Vas. Jan. 07, 2018 12:00 am

» April szd
by Alec Nyrani Hétf. Jan. 01, 2018 7:38 pm

» Skype kari naplók
by Alec Nyrani Hétf. Dec. 25, 2017 7:13 pm

» Koukaju mar
by Alec Nyrani Szomb. Dec. 16, 2017 10:29 pm

» Ethan sil
by Alec Nyrani Szer. Dec. 13, 2017 12:49 am

» Jamie diaries
by Alec Nyrani Csüt. Nov. 30, 2017 9:48 pm

A hónap reagolói
Alec Nyrani
 
Ki van itt?
Jelenleg 1 felhasználó van itt :: 0 regisztrált, 0 rejtett és 1 vendég

Nincs

A legtöbb felhasználó (20 fő) Kedd Okt. 29, 2013 11:12 am-kor volt itt.

Share | 
 

 Theo notesze

Előző téma megtekintése Következő téma megtekintése Go down 
SzerzőÜzenet
avatar
Ember
Hozzászólások száma :
485
Join date :
2010. Jan. 20.
Age :
132
Tartózkodási hely :
Azgard
Felhasználó profiljának megtekintése
Tárgy: Theo notesze   Kedd Szept. 26, 2017 7:20 pm

Sziasztok!

Minthogy már átnéztük itt közösen a fórumok alapját, miben létét, megjelenési formáit, és azt, hogy mit is lehet csinálni, illetve mihez kell magunkat tartani, eljött a legfontosabb és egyben legnehezebb része is a fórumos kalandunknak.

Igen, a karakteralkotás!

Tehát, amiről ma szó lesz:

 • Általános ismertető a karakter típusokról
 • Regisztráció - név és pb választás
 • Az előtörténet részei: alapadatok, kinézet, jellem és maga a történet.
 • Történet rész típusok
 • Extrák


Az első és legfontosabb dolog ezen a téren, hogy át kell gondolni, milyen karaktert is szeretnénk megalkotni, hiszen a későbbiekben ez határoz majd meg minket a játéktéren. Aki nézegetni fogja a fórumot, azt fogja látni, hogy XY nevű karakter létezik, és hogy ki az avatar képe.

Tehát első körben fontosnak tartom tisztázni, hogy milyen karaktereket is ismerünk? Többféle létezik, a teljesség igénye nélkül szeretném a legfontosabbakat kiemelni. (Nyilván én szerintem a legfontosabbak, de lehet velem vitába szállni Very Happy)

Canon karakter
Mit is jelent ez?:
 

Keresett karakterek
Mit jelent a keresett?" :
 

Saját karakter
Mit is jelent ez?:
 

Szóval, első lépésként amit teszünk, beregisztráljuk a kívánt karaktert, méghozzá azzal a névvel, ahogyan nevezni fogjuk. [Régebbi típusú fórummotoroknál volt hogy elég volt egy felhasználó név, amit senki nem látott de azzal lehetett belépni.] A hungarianforumra és jcinkre már az adott névvel kell regisztrálni, ami lehetőleg két tagú legyen, és sajátos. Vannak esetek amikor az egytagú nevekkel sincsen gond, ez faj és oldal függő. Jelen esetben az asgardiak esetében, vagy az istenekében, lásd Zeus, Odin, Loki, Hela, stb.

Milyen legyen/ne legyen a név?


Próbáljunk meg az egyedi nevekre törekedni, az interneten rengeteg segítséget találunk. Nevek összesített listáit, név generátorokat, mindent. Lehetőleg ne máshonnan másoljunk nevet, mint Solomon Kane a kalandor, vagy Harry Potter. Ha tetszik a név, kombináljuk a saját szánk íze szerint, én is sokszor teszem ezt. Ha a Solomon tetszik, akkor találjunk mellé egy tetszőleges második nevet. Solomon Hattaway, vagy akármi ami tetszik. Sokféle helyről meríthetünk ihletet a nevekhez, én leggyakrabban könyvekből szoktam, mert meg-meg tetszik egy, de csak a nevet viszem el, nem másolom le a karaktert, ez nagyon fontos. A név, még nem jelent semmit önmagában. A névnek, tartalmat kell adni. Személyre kell szabni. Mint egy darab anyagot. Olyanra formálni amilyen nekünk tetszik.

Alapadatok

Ezt a részt nincs értelme túlságosan elhúzni, mert értelem szerűen ide jönnek olyan dolgok, mint hogy hány éves, esetleg hol született, milyen csoportba tartozik, mi a foglalkozása, van e élő családja vagy valami háziállata. Értelemszerűen rövid adatok, amik tájékoztató jellegűek. Esetleg a családdal való viszonyt szokták kérdezi részletesebben, hogy élnek-e még, milyen a kapcsolat velük.

Kinézet/Megjelenés


Jogos lehet a kérdés, hogy ez miért fontos, amikor ott van az avatar kép amire rá lehet nézni. Igen, igaz de az mégis csak egy kép és nem ad vissza sok mindent, nem teszi személyessé. Itt mindenről lehet írni, és kell is. Milyen magas, mennyire kidolgozott vagy karcsú, esetleg pocakos, kissé sovány, van egy két plusz kiló. A haja mennyire mély árnyalatú, világos barna, sötét, egészen fekete szerű. A szemében mi tükröződik, milyen az arca, mennyire kelt/nem kelt bizalmat. Visel-e ékszereket, piercingeket, tetoválásokat? Milyen színű ruhákat hord, milyen fazonúakat.  Nők esetén sminkel-e, férfiak esetén van-e szakálla, bajusza? Apróságok, de mégis ezek teszik teljessé a karaktert, hogy elképzeljük, mit venne fel, mit nem. Csináltatna-e tetoválást, vagy éppen soha. A képek ezeket nem adják vissza, de pont ettől lesznek sajátosak, egyéniek. Ettől lesz a miénk. Mert mi ruházzuk fel őket.

A külső megjelenést leírását egyébként több féle formában is láttam már. Volt ahol egybe kérik és szabadon ránk bízzák hogy hogyan foglaljuk össze, vannak ahol viszont pontokra vannak szedve amolyan segítségként, hogy testalkata, haja színe, ruházkodása kiegészítői, extrái... Én mondjuk jobb szeretem ha én szedhetem össze, de ehhez kellett azért hogy tudjam, hogy mi tartozik bele ebbe az egységbe és ezek a pontok jó támpontot adtak annak idején nekem is. Végig lehet menni rajtuk, mint egy kis puskán hogy erről már írtunk, jajj erről még nem...

Jellem azaz belső leírás

Ez a rész a legfontosabb, hiszen ez adja meg az egész karakterlap gerincét, ha fogalmazhatok így. Itt kell összefoglalni mindent, amit a karakterről tudni lehet, a jellemét tekintve. Mennyire erős jellem? Megbízható? Mit szeret csinálni? Van hobbija? Hogy viszonyul más emberekhez, mennyire nyitott vagy barátságos, vagy éppen mennyire nem? Össze kell szedni a pozitív és negatív tulajdonságokat is, hiszen az ember nem jó vagy rossz, mindenkiben vannak mindenféle érzések. Nem nevezhető valaki csak jónak vagy rossznak. Ezek a tulajdonságok a karakterek életében is megvannak, és ehhez mérten alakul ki, hogy hogyan fogunk vele írni a játéktéren. Én először mindig ezt a részt alakítom ki, és onnan jön, hogy ehhez találjak egy megfelelő nevet és pb-t, de erről később külön posztban is beszélek majd. Egyenlőre elég az, hogy itt kell meghatározni hogy milyen is ő. Kedves másokkal, számító, és csak érdekkapcsolatai vannak, vagy akad olyan helyzetben amikor elgyengül? Vannak barátai, velük hogy viselkedik, megbízható vajon? Bírja a sértéseket, vagy hamar eldurran az agya, meggondolatlan vagy éppen nagyon is nyugodt, megfontolt? Ide jöhet még minden más szokása is hogy mit csinál ha zavarba jön, vagy milyen hobbyja van, fóbiája esetleg, félelme.

Ezt a részt is fórumja válogatja hogyan oldják meg. Van hogy ezt is egybefüggően kérik, hogy amit mi gondolunk, szabadon megfogalmazva egységes egészben írjuk le, de van ahol vannak pontok, mint hogy jó és rossz tulajdonságok, mit szeret, nem szeret. Mitől fél, mire büszke? Mik a céljai az életben? Mi a legnagyobb titka? Ezek is egyfajta kapaszkodót adhatnak nekünk, hogy miket érdemes átgondolni és ezeken átmenve egészen jól fel lehet építeni. Én magam mondjuk az egységeset szeretem, ahol én rakhatom össze hogy mit szeretnék közölni és mit nem. Hiszen úgy kell írni, hogy eláruljuk milyen is a karakter, de mégse lőjük le az összes poént, mert akkor nem lenne értelme a játékoknak sem. Fontos hogy tisztában legyünk azzal is, hogy a karakter akkor ilyen amikor megalkotjuk, és ehhez tartani is kell magunkat, játék közben is. DE! A karakterek fejlődőképesek, és a játékok során előfordulhat hogy valamiben megváltozik a véleményük, legyőznek egy félelmet, vagy szorongást szednek össze. Olyasmiket kell hát kitalálni, amiktől nem túlságosan is "tökéletes" a karakter, mert azt nem szereti senki, és nem is szívesen játszanak az ilyen "mindenben jobb vagyok" típusú emberekkel. A jellem része a negativitás is, és veszíteni is tudni kell, nem lehetünk önzőek, és legyőzhetetlenek.

Előtörténet vagy szerepjáték példa

A jellemalkotás mellett ez a másik legfontosabb rész, akár csak egy önéletrajzban, hiszen itt derül ki, hogy mi minden történt a karakterrel eddigi életében. Életének leélt éveiben mi történt vele, mi formálta a mostani jellemű emberré. Itt aztán tényleg mindent lehet. A gyerekkorától kezdve, hogy hogyan szerepelt az iskolában, szerette a családját, jól bántak vele, vagy éppen rosszul. Van-e testvére, milyen a kapcsolatuk? Miként alakult az élete, érte-e valami trauma, tragédia. A szülei élnek-e még, van -e valami hötét titka, amiről nem akarja hogy tudjanak. Igazából ez az a rész, ami könnyedén össze áll, ha már egyszer aj ellemet alaposan sikerült körbejárni, mert az alapján ez adja magát. Törekedni kell a kidolgozottságra, finom, mechanikus részletekre, hogy élvezhető legyen és az olvasó vagy éppen játszótárs megismerhesse a karaktert, akivel játszani fog. Minél árnyaltabban, és részletesebben szokták ezt a részt kérni, hiszen mások nem tudják mi kering a fejünkben, és ezt kell átadni.

Az előtörténetet sokféle stílusban lehet kifejteni, és még több féle képen összerakni. Lehet egységes egészként, miszerint a gyermekkoral kezdjük és az iskolákon át folytatjuk, a felnőttkorig. Ez a klasszikus, de sok helyen szabados előtörténetet is elfogadnak, ami lehet egy, a karakterre jellemző szerepjáték példa, élethelyzet, vagy napló bejegyzés is. Igazából a formátumban csak a képzelet szabhat gátat, ahogyan a hosszban is. Az adminok többsége szeret olvasni, és erre biztatja is a játékosokat hogy minél részletesebb történetet rakjanak össze. A hossza az oldal adminjaitól függ, de általánosságban háromszáz és ötszáz szó közé szokták rakni a rátát. Hosszabbat nem érdemes, mert az már esélyes hogy csak felesleges szöveg, és időhúzás.

Extrák

Itt nem kell nagy dolgokra gondolni, ide általában azt szokták kérdezni hogy mi a user neve, esetleg van-e már karaktere az oldalon, vagy hány év játéktapasztalat áll mögötte. Ugyanakkor exrába lehet tenni zenét ami ihlette, egy képet ami illik a karakterhez vagy a helyzethez.

Mára ennyi lettem volna, köszönöm a figyelmet!

____________________
"A szépség nem árulás, aminek te képzeled, inkább ismeretlen föld, hol ezer végzetes baklövést követhetünk el. Sötétlő és közömbös erdő, hol nincs jelzőtáblája a jónak és a rossznak."
Vissza az elejére Go down
http://azgard.forumotion.com
avatar
Ember
Hozzászólások száma :
485
Join date :
2010. Jan. 20.
Age :
132
Tartózkodási hely :
Azgard
Felhasználó profiljának megtekintése
Tárgy: Re: Theo notesze   Hétf. Nov. 27, 2017 12:29 am

Sziasztok!

Miről is lesz itt szó?

Sok mindent szeretnék összefoglalni, így külön topicokba fogom gyűjteni a különböző mondanivalóimat, amik megjegyezném, csak személyes gondolatok, bár előfordulhat hogy merítek valahonnan, de ez fel lesz tüntetve mindenhol. Nem szeretnék idegen tollakkal ékeskedni.

Sajnos elég sokszor szembesültem vele - többek között itt is - hogy valaki szerepjátékosnak nevezi magát, és sokszor fogalma sincsen hogy működik ez az egész. Ami teljesen rendben van, senki nem úgy került ide hogy azonnal mindent tudott, szóval a kezdőknek és újrakezdőknek, esetleges érdeklődőknek szeretnék egy kicsit összefoglalni dolgokat. Lehet hogy valaki évek óta játszik már, mégis fog újdonságot találni itt, nem tudhatom. Mindenesetre szeretnék egy ki támpontot adni, hogy hogyan néz ki a fórum, maga a játék, a karakterek, viselkedés, mi az általános netikett, ami általában oldalaként 90%-ban azonos. Egy átlátható és használható kis zseblexikont szeretnék adni, amit mindenki olvasgathat, és esetleg elvihet egy-egy gondolatot magával. Én sem vagyok profi, ez távol álljon tőlem, és nem akarok itt leszólni senkit, mert nyilván mindenkinek van tanulási fázisa, én mindössze segítőszándékkal, időt és energiát áldozva szeretnék kedveskedni mindenkinek, aki érdemesnek tartja ezeket a szösszenéseket az olvasásra.

Tehát, amiről szó lesz itt:

 • Mi az az frpg?
 • Fórumok, felületek, világok
 • Név és arc választás
 • Karakteralkotás
 • Reag írás
 • RT, NRT játékmód
 • Kalandmesélések


A szerepjátékoknak több fajtája is létezik, egészen az asztali szerepjátéktól - ahol kockával dobunk, képességre, interakciókra, sikerességre - egészen a szöveg alapú játékokig. Vannak remek oldalak az interneten amik összefoglalják, hogy melyik mit takar, én most egyet emelnék ki, mégpedig azt, amivel mi is játszunk itt, nap mint nap. Ez pedig az FRPG ami a Forum Role-Playing Game kapcsolatból eredő rövidítés.

Ennek a fajta játéknak a lényege ugyebár, hogy adott egy felület, amit fórumnak nevezünk, és adott egy világ keret, amibe a karaktert illesztjük bele. Ezekről később még fogok írni részletesebben is. Először legyünk tisztában azzal, hogy mivel is játszunk, sokszor lelkesen. Az írásalapú játéknak tehát már a nevében is benne van hogy mi az alapja. Írás, ehhez azonban elengedhetetlen, hogy tudjunk értően olvasni és valamilyen szinten fogalmazni. [Éljen a magyar fakt!] Ez a legfontosabb, hiszen ez a játék nem egy emberről szól, hanem sokról. A játékosbázis lehet akármekkora. Egy fórumon játszhatnak, ketten, tízen, ötvenen, kétszázan és még többen is. Sehol nincs rá korlát.

Viszont ez mit is jelent?


Azt jelenti, hogy ez egy társas játék, valakivel interakcióba kerülsz, aki egy másik gép mögött ül. Mivel minimum ketten játsszátok, valahogy közös nevezőre kell jutni, és ehhez bizony nem árt ha az ember tud helyesen fogalmazni, ismeri az írásjelek használatát, mert nem mindegy hogy mit olvasunk, és mire válaszolunk.

??? ; !!!!; .... ; - Igen, ezek írásjelek, és természetesen van, hogy a helyzet megkívánja, hogy többet tegyél, amikor valamit nagyon nyomatékosítani akarsz. Viszont minden mondat végén, zavaró lehet, mert olyan mintha a játékos aki írja, idegbeteg lenne, holott nyilván erről szó sincs. (Legalábbis reméljük Wink

Ugyanez a helyzet a nagybetűkkel is, amik konstans használata olyan, mint a kiabálás. Van, hogy a helyzet megkívánja, de állandóan nagyon kellemetlen, mert olyan érzése lehet az embernek, mintha folyamatosan üvöltözne karakter, mint valami kiképzőtiszt, vöröslő pofával és elfúló hanggal. Nem épp kellemes, ugye?

Szóval egy szónak is száz a vége, fontos hogy az írásképünk rendezett legyen, hiszen a másik játékos csak ennyit lát belőlünk elsőre, és ez alapján alkothat magában egy képet rólunk hogy: "Ejha, ő aztán tud írni!" vagy pedig "Még egy mondatot se képes hibák nélkül leírni, milyen lenne már játszani vele? Felejtős." El se hinnénk, mennyi minden múlik azon, hogy hogyan írunk. Pedig fontos.

Credit: Az frpg-ről írt gondolataim megtalálhatóak részletesebben kibontva az >>frpg.hu<< oldalán, Emphus keze nyomán. Ő kicsit bővebben foglalkozik ezzel.

____________________
"A szépség nem árulás, aminek te képzeled, inkább ismeretlen föld, hol ezer végzetes baklövést követhetünk el. Sötétlő és közömbös erdő, hol nincs jelzőtáblája a jónak és a rossznak."
Vissza az elejére Go down
http://azgard.forumotion.com
avatar
Ember
Hozzászólások száma :
485
Join date :
2010. Jan. 20.
Age :
132
Tartózkodási hely :
Azgard
Felhasználó profiljának megtekintése
Tárgy: Re: Theo notesze   Hétf. Nov. 27, 2017 12:29 am

Sziasztok ismét!

Miről lesz ma szó?


 • Mi az a fórum?
 • Hogy néz ki?
 • Kik a tagjai?
 • Mit csinálnak?Előző irományomban összefoglaltam, mi az frpg és hogyan is műveljük, ezt a nemes tevékenységet, ami oly sokunk számára jelent kikapcsolódást az életből. Mert játszani kell, és erről komoly doktori kutatás is készült a Játékos Lét project, amit egy tiszteletre méltó úriember publikált nemrégiben.

Igen ám, játszunk, de hol? Hogyan, és kivel?


Fontos kérdések, mert a szerepjáték formájának sok módja lehet. Történhet igen régiesen, papíron, amikor ketten kineveznek egy füzetet, és egymásnak adogatva írogatnak benne, az előre megbeszélt cselekmény köré építve. Régebben én is csináltam így, amikor még nem volt napi internet elérésem de mégis játszani akartam, és ez amolyan... üzenőfüzet volt, játék füzet. Mint egy levelezés. [Természetesen soha nem az óráim alatt írta ezt meg, nem dehogyis.]

Mivel azonban már a technika lehetővé tette, ez a játék történhet a világhálón is, úgynevezett fórumokon, mint ez is itt. Többféle motorja lehet ezeknek, és akik igazán egyediségre törekednek és rendelkeznek programozói ismeretekkel, azok saját domain helyet vásárolnak, és ott építkeznek, havonta x összeget rááldozva, hogy a tárhely meg is maradjon. Ezek ritkábban mondjuk, de tudnék rá példát mondani ha keresnem kellene.

Sokkal inkább jellemzőbb a Hungarianforum és a Jcink használata. Mindkettő ingyenes motor, és alakítható is, bár az előbbi talán egyszerűbben mint a másik. Ebből mindig egyetemes viták robbannak ki hogy melyik a jobb, és miért. Szerintem mindkettő jó, bár én kevésbé vagyok jó a szerkesztésekkel, így nekem a Huforum egyszerűbben kezelhető, és gyönyörű dizájnok születhetnek rájuk.

Dizájn? Ja, igen. Maga a megjelenés, amit látunk amikor betöltjük az oldalt. Ez viszont.... millió és millió féle lehet. Formában, színben, fazonban, kinek mi tetszik jobban.

Itt azonban kitérnék egy két hibára amit a fórumok gyakran elkövetnek, motortól függetlenül:


 • Olvashatatlan betűtípus és méret.
 • Túl sok kép, mozgóképek hada.
 • Átláthatatlanság.
 • Elhelyezésbeni problémák.


A fórumokat mindig az oldal adminjai/moderátorai hozzák létre, és ők is felelnek a működésükért. A játékosokért, az előtörténetért, a sztoriért hiszen az ő fejükből pattant ki. Lehet egyedül egy admin, lehetnek ketten, öten, és sokan. Ez felelősséget is jelent azért, amit csinálnak, mert az ő munkájuk teszi lehetővé hogy egy fórumon élet legyen és játék. Az Infinity Marvel remek példa, mert a karakterek többnyire huszonnégy órán belül elfogadásra kerülnek, vannak useres topikok, két chaten is lehet beszélgetni, ismerkedni, és kalandjátékokon is részt lehet venni. Ezt mind az adminok teszik meg a játékosaikért, és még ezernyi mást is.

Mit csinálunk mi, játékosok?


Élvezzük a lehetőséget, hogy a fórum létre jött és lehetőségünk van itt ismerkedni, játszani és kalandozni. Természetesen a játékosok is sok mindent tehetnek az adminokért, és akkor jó az oldal és a közösség, ha ez a kölcsönösség megvan. A kapott felületen játszunk, és színes, szórakoztató eseményekkel töltjük meg az üres topikokat és fórumrészeket, hogy az adminok lássák, nem hiába dolgoztak. Odafigyelünk egymásra, beszélgetünk, tanácsot adunk a másiknak, segítünk neki ha tudunk. Az adminok is emberek, az idejük, energiájuk nem végtelen, ezért megkönnyíthetünk nekik sok mindent egyszerű játékosként is. Ha már ennyit tesznek értünk, ennyit mi is megtehetünk, nem igaz? Wink

Függelék: A dizájnról minimális szót ejtettem, mivel ezt Emphus megint csak kifejtette részletesebben, példákkal szemléltetve, aki gondolja lessen rá a cikkére: >>ITT<<

____________________
"A szépség nem árulás, aminek te képzeled, inkább ismeretlen föld, hol ezer végzetes baklövést követhetünk el. Sötétlő és közömbös erdő, hol nincs jelzőtáblája a jónak és a rossznak."
Vissza az elejére Go down
http://azgard.forumotion.com
avatar
Ember
Hozzászólások száma :
485
Join date :
2010. Jan. 20.
Age :
132
Tartózkodási hely :
Azgard
Felhasználó profiljának megtekintése
Tárgy: Re: Theo notesze   Hétf. Nov. 27, 2017 12:30 am

Sziasztok!

Már összefoglaltam az frpg miben létét, és azt is hogy hol és hogyan tudjuk ezt játszani, szóval most ideje lesz egy kissé átlagos fórumos viselkedésről írnom.

Miről is lesz ma szó?

 • Szabályzat: Mi az és miért kell?
 • Viselkedési normák
 • NetikettTehát kezdjük is a legelején, a szabályzatnál. Minden oldalon megtalálható, jellemzően a legelső fórumrészen belül, sokszor widget formában kiemelve, sokszor a felső táblázatba linkelve, de mindig ott van, és az adminok igyekeznek elérni hogy kiverje a szemünket.

Miért?

Nos azért, mert ez tartalmazza az oldal életében való részvétel követelményeit. Mondhatnám azt, hogy mindenhol ugyan olyan, és ugyanazt tartalmazza, ami részben igaz is, hiszen több ponton egyezik mindig. Kitérnek benne a regisztrációra, a karakteralkotásra és annak határidejére, az avatarkép és aláírás kép használatára, a multi karaktereket illetően, a játékot illetően és sok mindenre még.

Általában a regisztrációra ugye mindig felhívják a figyelmet hogy a karakter nevével kell megtenni. Ez, mondhatnánk hogy egyértelmű, pedig nem minden esetben az! Akik online játékot játszanak, azoknak a felhasználónév és a megjelenő név más lehet. Egyébként, régebbi motoron a proboardon is így volt. Egy felhasználó név, ami lehetett akár az is hogy kicsibe, és utána a karaktereket lehetett megnevezni, de a kicsibe névvel kellett mindig belépni. Én még játszottam ilyenen is. [Tejóégdeöregvagyok!]

Aztán jellemzően fontos elem, hogy az adott karakter történetére mennyi időt ad a staff, és lehet-e kérni plusz időt. Itt térnek ki a saját és a canon karakterekkel szembeni elvárásokra is. Ezek mindenhol változnak, hogy mennyi a türelmi idő, mikor lehet elvenni avagy visszavenni karaktert és újra kiadni. Érdekesség egyébként, hogy újabban sok helyen olvastam azt is, hogy a hirdető is visszakérheti a keresett karakterét. Mondjuk jogosnak is tartom, hiszen ha ő keresi, és őhozzá kell igazodni és ez nem történik meg az sokszor kellemetlenséget és vitát szül, hogy szenved egy karakterrel, és nem tehet semmi, csak elengedheti maximum. Sajnos ilyennek is találkoztam már személyesen. Persze ez is kettőn áll, és szerintem azért meg lehet beszélni azt is, ha nem tetszik valami.

Avatárkép ez egyértelmű ugye, a kép amit használunk, és általában több helyen is engedett a gif kép is avinak. Ezt mondjuk én személy szerint nem támogatom, mert nem túl telefon/tablet barát és reagolás közben is elvonja a figyelmet. Elég a profilban és aláírásban izgőmozgő csudaságokat rakni. Az aláírások pedig hát végtelen lehetőség, ki mit rak oda. Képet, szöveget, akármi mást.

A multi karakterekre is sok esetben felhívják a figyelmet, hogy ne essünk túlzásba. Általában nem velünk akarnak kicseszni, ha azt írják hogy 3 vagy 4 karakter felett azért gondoljuk át, mert egy karakter elég összetett és foglalkozni is kell vele (erről később fogok részletesebben írni) és fejleszteni. Nem mindegy hogy egyszerre egyet vagy többet viszünk. Fórumja válogatja hogy ezt hogyan korlátozza. Reagszámhoz köti vagy a felhasználó lelkére bízza hogy mennyit vállal be. Láttam mindkettőre példát, én mondjuk adminként az utóbbit pártolnám, hiszen mindenki maga tudja, mennyi ideje és energiája van erre.

A játékmódokról is később fogok írni, szóval erre nem térek ki, viszont itt elérkeztünk egy részhez, ami ugye fontos része a szabályzatnak. Lényegében olyasmi tartozik ide, hogy egy helyszínen ketten vagy többen játszanak, ha előre létrehozott topikok vannak, akkor mikor szabad belejátszani valami teljesen mást, vagy ha nem akkor saját magunk nyithatunk-e topicot. (Mint itt is az oldalon.) Írhatunk azonnal, vagy napokkal, hetekkel később.

Mit tehetek, és mit nem a karakterrel?

- A karakter nyilván csak azt tudhatja, amit a másik karakter elmond neki, így nem mindentudó mint a usere és ebben sokszor és sokan belebuknak. Előzetes megbeszélés után persze, hiszen nem kell a nap minden percét kijátszani, de a kari legmélyebb titkait még nem fogja tudni és ebből sokszor keletkezik probléma, hogy miért tudja, ha egyszer nem kellene neki. Sajnos néha akadnak akik azt hiszik, hogy attól mert ők tudják, a kari is tudja automatikusan. Pedig nem! Ha így lenne, nem kellene játszani, hiszen minek ha mindent tudnának amit játékokban lehet kihozni, nem?

- Más ember karakterét nagymértékben vagy egyáltalán nem lehet mozgatni. Miért? Mert nem az enyém. Nem tudhatom hogy ő hogyan reagálna és éppen ezért meg kell hagyni neki hogy eldönthesse, mert különben is roppant udvariatlanság.

- Más karakterét megölni nem szabad! Szerintem ez értelemszerű, hiszen mindenki megdolgozik a karakteralkotással, megszereti és nyilván nem szeretné elveszteni. Persze, lehetnek kivételes esetek, amikor nincs más megoldás, vagy külön a userek megegyeznek, és jelzik is az admin felé. Ez nagyon fontos! Máskülönben úgy fog tűnni hogy ezt önhatalmúlag tették meg, és mások talán felháborodnak, hogy ez itt csak így meg?

Ezek a legfontosabbak amiket kiemelnék és akkor a netikett. Nos, ezt holnap ilyenkorig írhatnám, szóval összeszedtem pár pontba a legfontosabbakat, de a cikk végén hagyok egy wiki linket a teljes anyag elolvasásához. Érdemes megnézni, mert vannak benne jó kis rövidítések, amikkel sokszor találkozunk.

Netikett kivonatolva:

* Ne írj csupa nagybetűvel, mert az kiabálásnak számít, használj kis- és nagybetűket is!
* Amikor egy levélre válaszolsz, csak annyit idézz az eredeti anyagból, hogy érthető legyen a válaszod és ne többet!
* Ne keveredj flame war-ba! Ne írj heves leveleket és ne válaszolj ilyenekre!
* Ne sértsd meg más vallási és hazájához fűződő érzelmeit!
* Ne káromkodj, ne írj trágárul!
* Ne politizálj!
* Ne írj a chatre vagy a fórumba oda nem illő dolgokat!
* Ha ezeket nem tartod be akkor a fórumból kitilthatnak.
* Használj szóközt is! (Felsorolásban a vessző nem helyettesíti a szóközt!)
* Ne használj többszörös írásjeleket!(Kivéve indokolt esetben.)

Érdemes amúgy szerintem egyszer végigolvasni, mert valahol egészen logikus és emberi.

Forrás: A WIKI a barátnőm Wink

Találkozunk legközelebb, amikor is a karakteralkotásról lesz szó!

____________________
"A szépség nem árulás, aminek te képzeled, inkább ismeretlen föld, hol ezer végzetes baklövést követhetünk el. Sötétlő és közömbös erdő, hol nincs jelzőtáblája a jónak és a rossznak."
Vissza az elejére Go down
http://azgard.forumotion.com
Sponsored content
Tárgy: Re: Theo notesze   

Vissza az elejére Go down
 

Theo notesze

Előző téma megtekintése Következő téma megtekintése Vissza az elejére 
1 / 1 oldal

 Similar topics

-
» Castor kis fekete notesze

Permissions in this forum:Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Azgard, menedék a világok között  :: Alternatívák - OOC :: Egyéb-